Jak przechowywać winoJak przechowywać winoJak przechowywać wino

Jak i gdzie przechowywać wino?

 

W winnicach wszystkich regionów winiarskich proces ten wygląda tak samo: najpierw wino leżakuje w beczkach, w idealnych warunkach dojrzewania, od kilku do kilkunastu miesięcy -a potem przelewane jest z beczek do butelek. Rozwój i proces dojrzewania wina nie kończy się jednak w tym momencie, wino nadal "żyje" i rozwija się, teraz w butelce. Jego smak i aromat zmieniają się przez cały czas - smak łagodnieje, staje się mniej surowy, osiąga miękkość, aromat staje się głęboki i harmonijny. Dlaczego więc powinniśmy dbać o kupione wino? Aby go nie zepsuć ! Wino powinno prawidłowo dojrzewać, aby zapewnić nam najlepszy smak i aromat. Każde wino (z wyjątkiem musujących) powinno być przechowywane w temperaturze między 8 a 18°C. Zbyt wysoka (>18°C) lub zbyt niska (< 7°C) temperatura powoduje, że wino staje się mdłe, traci smak i aromat.

 

Wino jest bardzo wrażliwe, dlatego przede wszystkim musimy zapewnić mu:


1. Odpowiednią, stałą temperaturę: dla win czerwonych w zależności od gatunku 12 – 18 °C, win białych 7 – 14 °C

 

  • Białe wina musujące: 7 - 11°C
  • Białe wina słodkie:
    • Lekkiej budowy: 7 - 11°C
    • Mocno zbudowane: 8 - 12°C
  • Białe wina wytrawne:
    • Lekkiej budowy : 8 - 12°C
    • Średniej budowy : 10 - 12°C
    • Mocno zbudowane : 12 - 14°C
  • Wino czerwone musujące: 10 - 13°C
  • Wino czerwone wytrawne :
    • Lekkiej budowy : 12 - 14°C
    • Średniej budowy : 14 - 17°C
    • Mocno zbudowane : 15 - 18°C

 

2. Leżakowanie w ciemnym miejscu, odizolowanie od wpływu promieni UV
3. Brak gwałtownych wahań temperatury

 

Jeszcze kilka lat temu miłośnicy wina nie mieli wielkiego wyboru - piwnice pasywne podziemne budować można było tylko w niektórych domach, a szafy i witryny chłodzące projektowane były dla dużych restauracji i ich koszt wykraczał zdecydowanie poza przeciętny budżet.

 

Teraz, dzięki rozwojowi technologii, niewielkie urządzenia do przechowywania wina stały się bardzo przystępne cenowo. Różnorodna stylistyka niewielkich chłodziarek czy szafek drewnianych pozwala dopasować odpowiedni model do każdego wnętrza. Już nie ma przeszkód, każdy może zapewnić swoim winom właściwe warunki przechowywania! I pić lepsze wino, o rozwiniętym smaku i właściwym dla niego aromacie.

 

Wszystkie modele chłodziarek i szaf chłodzących Vinotemp są specjalnie zaprojektowane, aby stworzyć idealne środowisko do przechowywania win: wino leżakuje w tych urządzeniach w miejscu bezpiecznym od wpływu światła, chronione podwójnym szkłem termicznym w drzwiczkach, w odpowiedniej temperaturze chłodzenia (niezależne ustawiane poziomu temperatury), a urządzenie nie podlega drganiom dzięki zastosowaniu zaawansowanych technologii (drgania są bardzo szkodliwe dla wina).

 

Nasza oferta przygotowana jest dla wszystkich miłośników wina - od prekursorów tej pasji, dla których mamy niewielkie chłodziarki dwustrefowe na 12 czy 21 butelek, czy też stylowe drewniane szafki i kredensy na 40 butelek, po koneserów profesjonalnych, którym oferujemy drewniane szafy i piwniczki typu walk- in wine room wyposażone w system wine-mate na kolekcje od 120 do 1500 butelek wina.